Vittnesbörd

 

Bertil Persson om sin väg till en kristen tro och om den lilla gruppen. 3135962

Jag är uppväxt i en kristen familj. Framför allt min mormor lärde om Gud och Jesus och bibeln värld. Med rötter från Pingstkyrkan och Svenska Kyrkan är jag van vid olika sätt att ha relation med Gud.

I tonåren och senare studenttiden i Uppsala, tonade de här intrycken bort. Inga kristna kompisar. Och studentlivet bjöd på nöjesliv och kontakter med ”konstiga” läror. Men Gud var god. Han satte en spärr i mitt inre så att jag kände att jag inte hörde hemma där. Jag kände att han ville nåt annat. Men vadå?

Jag lärde känna en kristen student som var med i Navigatörerna, en ekumenisk studentrörelse som byggde på just – smågrupper. De påminde om Alpha- och Betagrupperna. I min grupp lärde jag känna personer som kom från alla möjliga samfund. De sista åren i Uppsala var mycket värdefulla tack vare denna grupp.

Tillbaka i Östersund, saknade jag detta. Via två vänner, lärde jag känna ungdomarna i EFS kyrkan och det som i dag är Celebrate. Återigen kom jag i en smågrupp. Jag lärde känna Monica som blev min fru, och kom till en annan smågrupp. Tyvärr så upphörde den gruppen, men via mitt tidigare jobb i EFS höll jag mig kvar i församlingen. När så Bill Hybels idéer nådde EFS via bl.a. Bertil Åhman, som gjorde ett besök i Willow Creek, så kände jag mig genast hemma i tanken om smågrupper i hemmen.

Vi och tre andra familjer med små barn började träffas och kände att vi passade bra i hop och kunde dela erfarenheter och tankar från livet med barnen, jobben och annat. Det andliga livet i kyrkan utvecklades, och vi utvecklades tillsammans. ”Närmare…”-tankarna präglade också oss. Smågruppen blev en del i den grund som vår församling står på. Fortsätter vi med smågrupper, så utvecklas den större andliga gemenskapen och då kommer det omöjliga att bli möjligt.

Att vara med i en smågrupp, särskilt den jag är i just nu, har länge haft betydelse för min personliga vandring med Jesus. Även om jag missar att be och att läsa i bibeln eller i en andaktsbok, så blir just de här kvällarna med gruppen en påminnelse om behovet av Gud och Jesus. Det som händer här hjälper mig sedan framåt i det dagliga livet, jobbet, fackklubben, familjen, vänner, musiken m m. När jag har den här gemenskapen, utvecklas allt i mitt liv.

Bertil Persson